Ibérica 2019

Festival iberoamerické kultury Ibérica zveřejnil program plný hudby, tance a gastronomie. Galakoncert ozdobí Cristina Aguilera a Diego Guerrero.

Festival Ibérica v Brně už neodmyslitelně předznamenává začátek letních prázdnin. I letos se příznivci iberoamerické kultury mohou na konci června těšit na bohatý program zahrnující taneční, hudební i divadelní představení, gastronomickou fiestu, mistrovské workshopy, tvůrčí dílny, přehlídku iberoamerických filmů nebo cestovatelskou přednášku. Většina festivalového programu, který pořadatelé naplánovali na termín od 24. do 30. června, se odehraje v Brně, ale Ibérica jako vždy zavítá i do Prahy.

24. 6. 2019 – Praha: Vracím se pro svá křídla (Cena 250 Kč)

Právě v pražském Divadle pod Palmovkou festival 24. června odstartuje, a to komponovaným představením Vracím se pro svá křídla Vuelvo por mis alas, v němž zazní verše granadského básníka 20. století Federica Garcíi Lorky v podání herce Tomáše Hanáka. Spojujícím prvkem představení je hudebně taneční koláž madridské tanečnice Virginie Delgado a kytaristy Petra Víta.

28. 6. 2019 – Brno: Galakoncert Ibérica (Cena 152–450 Kč)

Vrcholem programu bude 28. června tradiční galakoncert pod širým nebem na nádvoří hradu Špilberk, jehož hvězdami budou flamenková tanečnice Cristina Aguilera a kytarista a zpěvák Diego Guerrero.

Granadská tanečnice Cristina Aguilera reprezentuje nejmladší flamenkovou generaci a o tom, že úspěšně, svědčí například první cena v soutěži mladých flamenkových umělců Desencaja z roku 2015 či její pozice flamenkové primabaleríny v prestižním ansámblu Ballet Flamenco de Granada.

Po vystoupení brilantní granadské tanečnice s její skupinou se návštěvníkům v druhé půli galakoncertu představí neméně úspěšný hudebník Diego Guerrero. Fenomenální španělský kytarista, skladatel, zpěvák a aranžér studoval hudební kompozici a orchestrální hudbu na konzervatořích v Córdobě, Granadě a Seville, při studiu se však plně věnoval i flamenku, jehož hranice ve své skladatelské i aranžérské činnosti dále posouvá směrem k ostatním hudebním žánrům. Roku 2013 vydal své debutové album Vengo Caminando, které bylo nominováno na cenu Latin Grammy Awards v kategorii „nejlepší flamenkové album roku“. V jeho kvartetu hrají další přední muzikanti flamenkové scény – perkusionistka Nasrine Rahmani, klávesista José María Pedraza a basista Pablo Báez.

29. 6. 2019 – Praha: Flamenco bez předsudků (Cena 250–400 Kč)

Fenomenální španělský kytarista, skladatel, zpěvák a aranžér Diego Guerrero spolu se svými spoluhráči představí v České republice v rámci festivalu Ibérica „flamenco bez předsudků“ v pražském Jazzdocku.

Brno: Tvůrčí dílny a mistrovské workshopy

V rámci programu probíhají i tvůrčí dílny a mistrovské workshopy, díky kterým je festival tradičním místem setkání fanoušků iberoamerické kultury i těch, kteří se k této komunitě chtějí přidat. Nabídka tvůrčích dílen, které se uskuteční v SVČ Lužánky uprostřed největšího brněnského parku, zahrnuje lekce flamenka, tanga či salsy. Muzikanti si přijdou na své při lekcích hry na flamenkovou kytaru či perkuse.

„Gurmány čeká i jednodenní workshop v němž je španělský kuchař El Romero naučí připravovat tu nejlepší španělskou paellu. Novinkou bude seminář o kávě nejen z Latinské Ameriky,“ říká koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa.

Doprovodný program

Doprovodný program nabídne gastronomickou přehlídku na Staré radnici doplněnou hudebními a tanečními vystoupeními. Tradiční Fiesta Gastronómica naplní vůněmi španělských tapas, nefalšované valencijské paelly či mexických tacos 27. června od 11 do 21 hod. prostor nádvoří brněnské Staré radnice. Chybět samozřejmě nebudou ani španělská vína a skvělý hudebně taneční program okořeněný flamenkovým tancem či salsou. Na přehlídku iberoamerické gastronomie se můžete těšit i 28. 6. na malém nádvoří Špilberku, kde se stánky otevřou od 18:00.

Chybět nebude ani projekce španělské a iberoamerické kinematografie v kinu Art v TIC Brno na Radnické ulici.

Zájemci o jihoamerickou kulturu se mohou těšit na přednášku horolezce a dobrodruha Petera „Becka“ Ondrejoviče, který jako jeden z prvních slanil nejvyšší vodopád světa, venezuelský Salto Angel. Becko zasvěceně povypráví právě o zemi, do níž se pravidelně vrací už 30 let – Venezuele.

Festival Ibérica je nejvýznamnější akcí svého druhu v ČR a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu umělců v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Arcángelem, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími. Na festivalových přehlídkách se prezentovalo více jak 50 španělských a latinskoamerických filmů, během předchozích ročníků proběhla rovněž řada přednášek a výstav věnovaných hispánské kultuře.

Ibérica je ale především ostrovem jižanské pohody a pozitivní, sluncem prozářené energie, na kterém nechybí skvělá hudba a tanec, dobré víno či nefalšované španělské tapas.

Těšíme se na setkání s Vámi.