Slavíme 20. Na gala zatančí Mercedes Ruíz

Letos Ibérica slaví dvacet let. Do Brna přivezeme španělské hvězdy flamenka. Chybět nebude ani gastronomická část festivalu na nádvoří Staré radnice, které provoní paella, gazpacho, empanady, burrito, tapas a další typické španělské a jihoamerické pochoutky.
S festivalem zavítáme i do dalších měst, ale jeho centrem bude jako obvykle Brno, kde jsme připravili program od 16. do 23. června. „Hlavní hvězda letošního festivalu, flamenková tanečnice Mercedes Ruíz, přiveze 17. června do jedinečného prostředí nádvoří hradu Špilberk strhující vystoupení, které bude oslavou dvaceti let festivalu i samotného flamenka. Bezprostředně po vystoupení španělské tanečnice se návštěvníci mohou těšit na narozeninovou latino after party na letní scéně Špilberku,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Vít. Tanečnice Mercedes Ruíz reprezentuje autentické umění flamenka, jehož kolébkou je její rodné město Jerez de la Frontera. Obdivovaná umělkyně popularizuje flamenco po celém světě. Na galakoncertu Ibérica ji doprovodí trojice hudebníků v čele s virtuózním kytaristou Santiagem Larou.
Kromě narozeninového galakoncertu se příznivci iberoamerické kultury mohou těšit také na tvůrčí dílny zaměřené především na flamenkový tanec, argentinské tango, salsu či rumbu. „I letos využijeme přítomnosti vynikajících umělců. Hvězda galakoncertu Mercedes Ruíz povede workshop techniky flamenkového tance. Novinkou je workshop nazvaný „Rumba flamenca, lepší než aerobik“, který je vhodný pro všechny úrovně. Rumba flamenca je totiž bezesporu nejlepší způsob, jak se přiblížit světu flamenka bez předchozích znalostí a užít si chvíli tance a intenzivního pohybu,“ říká koordinátorka kurzů Cristina Roa.
Program pak doplní přehlídka filmů v kině Art, klasickou hudbou inspirovaný koncert ve vile Löw-Beer, flamenkový koncert na zámku Belcredi a již zmíněná volně přístupná fiesta plná gastronomie i hudebních a tanečních vystoupení na nádvoří Staré radnice. Další program průběžně doplňujeme zde na webu.